Schaakproblemen

Schaakproblemen

Elke dag een nieuw schaakprobleem op 3 niveaus! Vind de beste zet voor wit (druk onderaan het spel op Hint als je wat hulp nodig hebt):

Wat zijn schaakproblemen?

In een schaakprobleem is een schaakstelling gegeven. Doorgaans speel je met wit en probeer je om binnen een bepaald aantal zetten tot mat te komen. Afhankelijk van het aantal benodigde zetten spreekt men van een tweezet, driezet of meerzet.

Een schaakprobleem kan uit een echt spel komen maar kan evengoed ontstaan uit de gedachten van een schaakspeler. Tijdens een schaakpartij is het belangrijk om vooruit te plannen. Meestal maakt de schaakspeler meerdere plannen die in gedachten worden afgekeurd. Daarna moet je hopen dat de tegenstander in je val loopt waardoor je met een onverwachte zet de bovenhand kunt halen. Helaas kan niet elk plan kloppen, maar wat als de tegenstander nu die andere zet had gemaakt?

Op deze manier is de speler een schaakprobleem aan het maken. Alhoewel het niet echt in de partij voorkwam lijkt het wel een interessante stelling om zelf of door iemand anders te laten oplossen.

Elke dag vind je hier een nieuw schaakprobleem, waarmee je jouw analytisch denkvermogen en spelinzicht kunt verbeteren. Zo kun je wat nieuwe idee├źn opdoen en een betere schaker worden!

Be Sociable, Share!

7 gedachten over “Schaakproblemen

  1. Henk ten Wolde

    het schaakprobleem medium lijkt niet te kloppen, na de “oplossing” Teb1 kan Txe2 Dxe2 Dc3 enz of zie ik het fout?

Reacties zijn gesloten.